Празникът на Свети Григорий, Неа Карвали

Празникът на Свети Григорий, Неа Карвали

Неа Карвали (Ново Карвали) е поселище на гръцки изселници от Кападокия (Мала Азия). Историята на това място е белязана от присъствието на мощите на св. Григорий Богослов, които са донесени навремето от преселниците от Карвали (на турски – Кервели) и се помещават в светилището на едноименния храм. 

На 24 януари (в навечерието на празника) се провежда Великата вечерня, следвана от нощно бдение . Извършва се Божествена литургия, след което по централните улици на Неа Карвали  преминава шествие с мощите не светеца. Честването на св. Григорий продължава с панаир и  голямо угощение. Местният специалитет са ръчно приготвените кифлички , които трябва да бъдат опитани  от всеки посетител.

Днешното Неа Карвали е основано от гръцки бежанци от Мала Азия, от Кападокия, където било родното място на св. Григорий Богослов. Когато трябвало да напуснат домовете си, християните от малоазийското Карвали, оставили цялата си покъщнина и взели със себе си само църковната утвар, иконите от иконостаса, полюлеите, и най – голямата светиня, която имали – мощите на св. Григорий. Когато им била предоставена земята на днешното село, първото което започнали да изграждат било дом за светеца - православен храм. Докато строяли храма, основателите на Неа Карвали живеели на палатки.
Времето
в
Керамоти

24 °C

Ясно

вятър 6 км/ч

2024-07-24 22 | 33 °C
2024-07-25 22 | 32 °C
2024-07-26 21 | 31 °C
2024-07-27 20 | 31 °C

Температура на водата

13 °C