Климат

Климат
Настаняване в Керамоти

В Керамоти климатът е умерен средиземноморски с горещо лято и сравнително мека зима. Данните за времето тук са особено точни, поради непосредствената близост на международното летище на Кавала. Средната годишна температура в Керамоти е 15,8 градуса, като през декември, януари и февруари минималната температура може да падне няколко градуса под нулата (за не повече от 5-6 дни през месеца). За сравнение средногодишната температура lв София е 10 градуса, а в Пловдив - 12.

Най-горещо в Керамоти е през юли и август, когато средната максимална температура е над 32 градуса, а няколко пъти на сезон максималните температури достигат 36 градуса, много рядко до 39. Месец юни е малко по-топъл от септември, май – от октомври, а април – от ноември.  Тъй като Керамоти от три страни е заобиколено от Егейско море, рязка промяна на температурите е изключена.

Средната температура на морската вода в Керамоти като правило е по-висока от тази на българското черноморие (например във Варна) с 2-3 градуса от април до октомври и с до 9-10 градуса през зимата. От средата на май до края на октомври температурата на водата в Керамоти е над 20 градуса, а през юли и август средната температура е около 26 градуса. През юни варира между 22 и 23, а през септември - между 24 и 23 градуса. Дори и през най-студените зимни месеци температурата на морската вода в Керамоти не пада под 12 градуса. Данните са от www.seatemperature.org и от www.watertravel.org

В Керамоти валежите са сравнително по-малко. През август времето е най-сухо и горещо, като падат по-малко от 4 пъти от средномесечните валежи. Септември и юли са най-сухите месеци след август – около половината от средномесечните валежи. През месеците април, май и юни валежите са под средномесечните. През месец октомври валежите са над средните. Най-дъждовни са ноември, декември и януари, когато общо за трите месеца падат почти половината от годишните валежи. През декември например валежите са над шест пъти повече, отколкото през август. През февруари и октомври вали дъжд малко над средното за годината. За сравнение в София валежите са с десетина процента повече, но са разпределени почти по равно през годината. Броят на дъждовните дни в Керамоти варира между 2-3 през август и 8 през декември (според усреднени данни на www.holidaycheck.de). Сняг в Керамоти пада много рядко - един-два пъти в годината и се топи веднага. 

Средната скорост на вятъра целогодишно е 8-9 км/час, но през зимата 4-5 пъти в месеца се извиват внезапни бури и духат силни ветрове с променлива посока.


Температурата в момента в Керамоти e 32 °C

Максималната температура за ДНЕС е 35 °C.
Утре в Керамоти се очаква МАКСИМАЛНА температура от 36 °C Следващите няколко дни се очаква промяна в температурите като след 5 дни се очаква минималните температури да достигнат 25 °C, а максималните 36 °C


Времето
в
Керамоти

32 °C

Ясно

вятър 0 км/ч

2021-08-02 24 | 36 °C
2021-08-03 26 | 39 °C
2021-08-04 25 | 36 °C
2021-08-05 25 | 36 °C

Температура на водата

13 °C