Културни новини и събития

Карнавалът на остров Тасос

Музикален фестивал „При вълните” в Керамоти

Едно от малкото културни събития в Керамоти,което се провежда всяка година на плажа през месец юли. Във фестивала, провеждан ежегодно от 2000 г. насам, участват редица известни имена от гръцката музикална сцена.Фестивалът се провежда на плажа, където се стичат хиляди летовници, гости от околните градчета и села и местни любители на музиката.

Улицата край плажа се затваря за движение на автомобили, полицаи идват от Хрисуполи, за да осигурят ред. Певците са предимно местни фолк изпълнители, но не липсват и звезди на гръцката поп музика като Деспина Ванди. Оживлението е голямо, а концертите продължават след полунощ., като околността е огласяна от аплодисменти   

Панаирът на Керамоти

Ежегодно в началото на м. август в Керамоти се провежда панаир. Кулминацията му е на 6 август,когато се чества празника на градчето (Преображение Господне). В Керамоти прииждат много хора от околните градове и села. Не липсват и разхождащи се летовници, търсещи малко разнообразие в прекарването си в това иначе спокойно и тихо градче.

Панаирът се провежда на улицата край кея Изникват сергии, подобно т на тези в нашенските черноморски градчета. Има и различни атракции за децата като люлки, автомобилчета и др. Събитието е важна  проява за района, но едва ли би впечатлило българите, идващи от София и по-големите български градове.

 

Празникът "Елефтерия" Хрисуполи

Отстоящият само на 14 км от Керамоти общински център град Хрисуполи се присъединява към Гърция  едва на 11 юли 1913 г. Любопитното е, че края на Отоманското владичество за тази част на страната слагат най-напред български войски по време на Балканската война през 1912 г. Едва на следващата година градчето с тогавашното име Шабахасан попада в гръцки ръце в резултат на Междусъюзническата война. През 20-те години на миналия век турското му население се изселва по споразумението за обмен на население между Гърция и Турция. На негово място са заселени гърци бежанци от Мала Азия и от 1925 г. името на града е сменено на Хрисуполи, златен град. 

Честването на годишнината от присъединяването на Хрисуполи става с прояви,които имат подчертано изразен културен характер. Участват почти всички читалища и културни ансамбли от общината, а паралелно на това гостуват  и ансамбли от други области.  На площада е предвидено е място за сядане на открито, а общината черпи придошлите местни и гости на града с вино и мезета.


Празникът на Свети Григорий, Неа Карвали


Празникът на Свети Григорий, Неа Карвали

Неа Карвали (Ново Карвали) е поселище на гръцки изселници от Кападокия (Мала Азия). Историята на това място е белязана от присъствието на мощите на св. Григорий Богослов, които са донесени навремето от преселниците от Карвали (на турски – Кервели) и се помещават в светилището на едноименния храм. 

  
 »

Международен фестивал "Космополис" в Кавала


Международен фестивал "Космополис" в Кавала

От 2000 г. насам, ежегодно в края на юли и началото на август се провежда международният фолклорен фестивал „Космополис” в град Кавала, който трае пет дни. Това е мултитематичен фестивал, на който делегации от различни страни представят музика, танци, филми, пиеси.

  
 »

Фестивал Филипи-Тасос


Фестивал Филипи-Тасос

Фестивалът Филипи-Тасос се организира съвместно в двете общини и е може би най-важното историческо - културно събитие в региона. То се провежда всяко лято от 15 юли до 6 септември първо във Филипи, а после на остров Тасос. Включва театрални представления на модерни и антични пиеси, музикални събития, класически танци, концерти, филмови прожекции и много други културни събития.

  
 »

Карнавалът на остров Тасос


Карнавалът на остров Тасос

Всяка година  по Сирни заговезни на остров Тасос се провежда Карнавал – традиция, която е естествено продължение на древен обичай, почитащ Дионис – бога на виното и веселието. Празнува се по традиционен начен във всички селища на острова, като особено внушителен е в Потамя, където се провежда голям парад.

  
 »

Празникът Успение Богородично в Панагия, остров Тасос


Празникът Успение Богородично в Панагия, остров Тасос

Всяка година на 15 август в село Панагия (гръцкото име на Света Богородица) се организира голямо празненство в чест на празника Успение Богородично. В селището този трети по важност християнски празник (след Великден и Коледа) празненството е толкова многолюдно, че околовръстното шосе на острова се затваря и до Панагия се достига само пеша.

  
 »

Карнавалът в Ксанти


Карнавалът в Ксанти

Карнавалът в Ксанти е може би най-голямото културна проява в района на Източна Македония и Тракия. Това е и вторият по големина карнавал в Гърция след този в Патра. Кернавалът поставя ударение на фолклора и традициите на региона.  Хората обикалят по улиците дегизирани, шегуват се и се забавляват добре.

  
 »

Празниците на Стария град в Ксанти


Празниците на Стария град в Ксанти

Фестивалът на Стария град в Ксанти, прочут в цяла Гърция със запазената си архитектура, е второто най-известно празнично събитие на Ксанти, след Карнавала. Провежда се с идването на есента без прекъсване от 1991 г. насам без прекъсване.

  
 »


Времето
в
Керамоти

28 °C

Ясно

вятър 13 км/ч

2024-06-17 19 | 31 °C
2024-06-18 21 | 33 °C
2024-06-19 21 | 33 °C
2024-06-20 22 | 35 °C

Температура на водата

13 °C