Керамоти – най-хубавия плаж на Балканите!

Керамоти – най-хубавия плаж на Балканите! Всеки, който е чул или видял този рекламен слоган в интернет със сигурност е поискал да разбере какво точно се крие зад него. И никак не му е било трудно да се убеди, че това е нещо съвсем реално. Десетина километра бяла пясъчна ивица, и лазурно море, които сякаш не свършват нито като погледнеш наляво, нито ако се обърнеш надясно, а напред взорът спира в планинските склонове на остров Тасос. Това е, което кара хората да се съгласят лесно с най-горното изречение. Да, това е сякаш най-хубавия плаж на Балканите! И което е още по-хубаво - толкова близо до България. Обикновено разстоянието от  София до Керамоти не би трябвало да отнема повече от 5 часа с кола. При съвсем нормално каране и пресичане на границата при ненатоварения ГКПП Илинден (за да бъдат избегнати летните ремонти на магистрала „Тракия“ и опашките на Кулата) човек може да вземе разстоянието и за 4 часа и половина.    

Керамоти е приятно и спокойно място, затова е предпочитано от приятелски семейства с деца и хора, които искат да избягат от туристическите тълпи, но без да се лишават от повечето предимства на лятната почивка. Което не значи, че не може да видите и много млади влюбени двойки. Но като цяло Керамоти не е за пристрастени към нощния живот необвързани типове, търсещи авантюри нонстоп. Ако сте свикнали на „почивка“ с високи децибели и свръхактивен парти живот, най-вероятно е Керамоти да не ви впечатли особено. Дори и ако най-хубавият плаж на Балканите е пред хотелската ви стая.

Като стана дума за хотели, това е другото, с което не бива да очаквате това място да ви сащиса. По-разумен вариант би било е наемането на апартамент или студио. Особено тези, които са направени специално за почивка, а не пригодени в последствие компромисни варианти за настаняване. В Керамоти вече има достатъчно различни опции, но наистина при избора на такова място думата разум би трябвало да е водеща. Дори преди думата цена. Като цяло тарифите за нощувка в Керамоти не са главоломно отличителни. Разлика от 30-50 евро не би трябвало да се смята за значима. Освен ако  зад това не се крие огромната паст на разочарованието от предварителните очаквания и целия трагизъм на една провалена почивка. 

Затова един предварителен разбор на възможностите за настаняване в това неголямо населено място не би бил излишен. Да започнем все пак с хотелите. Или може би трябва да ги наричаме местата, обявени като хотели.

Керамоти е разположено върху малък полуостров с дължина от два километра и ширина в източния му край от около 500-600 метра, а в западния му край, т.е. към носа разстоянието между двата бряга е някакви си 150 метра.

“Ксастеро“ е първият хотел не само в Керамоти, но и в цялата околност. Строен е още през 1927 г. и логично се намира на най-оживеното кръстовище, до улицата край кейа, срещу рибарското пристанище, но на повече от 500 метра от плажа, който се намира на отсрещната страна на малкия полуостров. Към хотела открай време има и ресторант. Това, че сградата е реновирана е повече от ясно, защото иначе отдавна би се срутила. Основните белези на семплата неокласическа архитектура са запазени, но едва ли това би било водещо за средния кюстендилец при избора му на място за почивка. Дългата служба под знамената на туристическата индустрия все пак е оставила добро наследство и повечето клиенти смятат, че обслужването и персонала на „Ксастеро“ са на професионално ниво. Препоръките на хотела обаче са главно от хора, избрали го за една нощувка преди на другия ден да хванат ферибота за остров Тасос. За по-дълъг престой с цел починка това място може и да не е толкова подходящо, защото е шумно и се чува всичко – колите, подвикванията от таверните, пристигането и заминаването на всеки ферибот... Обзавеждането е по-скоро спартанско, а стилът на мебелите напомня по-скоро за възраста на хотела. Иначе стаите са климатизирани, оборудвани са с хладилник, но малък такъв подобен на едновремешните нашенски Мраз и телевизор (който не навсякъде работи, според други коментари), но пък на кого му е притрябвал телевизор, ако ще става рано за първия ферибот?!

 Хотелът разполага с:
– 11 двойни и 4 тройни стаи с двойно легло (спалня) и с 1 единично легло
– 2 малки апартамента партер (без тераса) състоящи се от по 2 стаи: – едната с едно легло тип спалня, другата – с две. Ксастеро има общ капацитет от 42 легла и определено е място за непретенциозни,  нискобюджетни туристи.

Следващия хотел на улицата край кея е разположен точно срещу пристана на ферибота на около 250 метра западно от "Ксастеро" и на 500 метра от най-близкия плажен бар, на отсрещния край на полуострова. Филипион“ е семеен хотел със снек-бар. От двете му страни има магазини, таверни и кафенета, тъй като това е най-натоварената улица в Керамоти, ако разбира се думата „натоварен“ може да се използва в пълния си смисъл за това място. Хотелът разполага с 24 стаи, част от които са с по три и четири легла и общ капацитет от около 50 места. Така успява да побере един автобус с нискобюджетни туристи, които дори не могат да си позволят да дойдат със собствен транспорт до отстоящото на стотина километра от всички гранични пунктове Керамоти. Стаите на „Филипион“ са реновирани, имат климатик, телевизор, сейф и хладилник. Според някои гости обаче сейфът липсва, макар да е обявен в инфо листа на хотела. Изобщо хотелът не блести с особен комфорт и разчита предимно на посредничеството на български туристически агенции, които успяват да го напълнят макар и за част от сезона.  Балконите на стаите гледат към пристанището, но има и такива към вътрешния двор. Ако някой си прави сметката да пие кафе или бира на балкона, трябва да знае, че маси не са предвидени. Според собствениците в баните трябва да има сешоар и безплатни тоалетни принадлежности, но според гостите тези неща липсват. Хотелът също уверява клиентите си, че им осигурява Wi-Fi интернет връзка и детска площадка, но интернетът е доста слаб. Един от минусите на хотела е, че понякога гостите на снек бара са доста шумни и това се чува в стаите, особено тези, които са откъм пристанището, където иначе гледката е по-добра. Затова пък закуската е лоша.

Хотел “Филоксениа“ е от 1994 г., но наскоро е реновиран. В Керамоти е известен може би повече заради едноименната таверна към хотела, която е с вход откъм улицата на пристанището. Капацитетът на „Филоксениа“ е не повече от 30 души, като стаите са за двама и такива, в които могат да бъдат настанени и 3-ма души. Цените са съответно 40 и 50 евро. Заради близоста до пристанището има много комари, което трябва да се има предвид и за всички останали хотели и заведения наоколо.

Хотел „Караянис“ функционира от 30 години и се намира в западния край на улицата край кея, на ъгъла с пряката която минава покрай хотел "Хелас" и свършва в отсрещната улица край плажните барове. Отвън изглежда доста по-нов, но отвътре някои издайнически белези упорито отказват да се съобразят с модерните времена, в които живеем. Семейство Караянис предлагат общо 12 нека да ги наречем апартамента. Към цената (между 60 и 90 евро според сезона) е включена и закуска. Посочена е като континентална закуска, с всички условности на това название, което както знаем, често пъти трябва да замести думи като беден, семпъл, скромен. Но пък в стаите има предвидени хладилници и печки с котлони, тъй че който е останал гладен по-късно може да вземе нещата по изхранването в свои ръце. Към плюсовете на хотела в рекламните брошури е отбелязано, че гостите ползват безплатен паркинг, което е вярно, защото около хотела няма проблеми със свободното паркиране. В специализираните сайтове някои клиенти се оплакват, че в този хотел баните са тесни, други – че липсват нощни лампи или достатъчно електрически контакти. Има забележки и по отношение на телевизорите и интернета.

Хотел „Хелас“  функционира от 15 г. и видимо не са правени никакви ремонтни дейности, подобрения или дори най-бегли козметични промени от пускането му в експлоатация. Той е с 11 стаи и 3 апартамента. Капацитетът му е около 40 човека, като в него отсядат предимно българи и румънци, дошли групово и поставени пред свършен факт от фирми-посредници. Понякога има и уикенд туристи от Турция. Обзавеждането е спартанско, а в общите части на „Хелас“ е доста мрачно и това навежда на мисълта, че спокойно биха могли да го именуват и „Хадес“. Хотелът има два плюса, които нямат нищо общо с неговия интериор. Единият е, че гледа към морето, а другият е, че се намира в съседство на таверна „Гларус“, която се слави с нормални цени и прясна риба.

Предимно българи и германци отсядат и в хотел Афродита“, който работи вече 25 години. Преди 3 г. на собствеността е направен основен ремонт, което определено личи. Предлаганите студиа и апартаменти са климатизирани и оборудвани с кухненски бокс с хладилник, печка и електрическа кана за кафе, но при обновяването собствениците не са се посвенили да оставят част от старите и амортизирани мебели. Телевизорите са малки макар и с плосък екран и показват само гръцки канали, а в банята има сешоар. Стая за двама души е 50 евро, а за 4-ма – 60 евро, като в цената влиза и закуска, която се сервира в градината. Общия капацитет на хотела е някъде от около 60 легла, но апартаментите са твърде маломерни и включват спалня, баня/тоалетна и преходно антре в което едва се побират един или два разтегателни дивана, кухненски шкафове и доста бедно кухненско оборудване. „Афродита“ се намира на улицата, която е от страната на плажа. На практика между хотела и морския браг има борова горичка. Това по принцип никак не е лошо, но обезмисля категорията „sea view“, с която парадират някои от стаите. Чисто и просто морето не се вижда, макар и да не е никак далече.

Хотел „Касиани“ се намира непосредствено зад хотел "Афродити" и гледа към пряката откъм източния му край. Функционира от 1996 г., но през 2015 г. е преминал през пълна реновация, така че първите гости за сезона се радват на нещо, което спокойно може да се нарече ново – от спалнята и кухненските мебели до санитарните помещения. Хотелът предлага 2 апартамента и 8 стаи – всичките с веранда или с балкон, от който може да се види морето, което е на 100-ина метра. Помещенията са климатизирани, имат хладилници и телевизори. Обзавеждането не е от най-луксозните, но това, че е ново и удобно веднага хваща окото. Към хотела има кафе-ресторант, което е отворено денонощно. Или поне докато някой от собствениците е буден. Повечето от клиентите на хотела са германци и англичани, но напоследък и българските гости са се увеличили. Стаята в „Касиани“ струва 50 евро.

По-нататък в преките между улицата край плажните барове и улицата край кея, в западния край на Керамоти, се намират още няколко места за настаняване.

Апартаменти „Елена“ са място с история. За съжаление става дума за лоша слава, която ще преследва собствениците на това място още дълго време. Иначе, според информацията, разполагат с 45 легла разпределени в 7 апартамента, 3 големи студиа, 3 малки студиа и 2 двойни стаи. "Апартаментите" всъщност представляват спалня, баня/тоалетна и преходно антре в което едва са се побрали две единични легла. Във всички помещения има санитаен възел, кухненски бокс, телевизор, хладилник и климатик. Препатили гости твърдят, че климатикът се заплаща допълнително и това се разбира на място в най-неподходящия момент. Най-вероятно по същото време, в което мениджърът/собственик на „Елена“ вече е прибрал на сигурно личните карти на гостите. И ако трябва да се вярва на най-честите оплаквания, няма никакво намерение да ги върне докато всички не си платят всичко. В Керамоти няма друго подобно място, за което в мрежата да бъдат намерени толкова негативни коментари. Още на пръв поглед „Елена“ изглежда като вехто и не особено добре поддържано място, което в допълнение с репутацията прави шансовете за приятен престой не толкова добри. Освен ако фирмата-посредник вече не е решила вместо вас

Хотел „Дзамдзис Апартмънтс” макар и сравнително скоро открит, семейният комплекс  е доста скромно обзаведен и  предлага настаняване на самообслужване на 50 метра от пристанище Керамоти, т.е. на поне 300 м от плажа. Студиата и апартаментите разполагат с телевизор с плосък екран, климатик и балкон. Те включват и напълно оборудван кухненски бокс с хладилника и собствена баня с душ. В цялата сграда е осигурен безплатен Wi-Fi интернет. В двора има градина и кът за барбекю. Близо до сградата има място за паркиране.

Наутика бей“ е частна къща, която от 8 години отдава стаи за гости. Може да побере между 12 и 16 души. Една стая с капацитет до 4 човека струва 50 евро. През август цената е 60-65 евро. Има голяма зелена градина с детски кът и барбекю. Подобно на „Електра“ и тук веднага става ясно, че къщата не е строена с това предназначение, но собствениците са решили да я преустроят за нарастващите нужди на туристическата индустрия. Домакините, макар и любезни, не са професионалисти в бранша, защото не са предвидили твърде много неща. Телевизорите например са само с гръцки канали, не навсякъде има комарници, а ако къщата е пълна, топлата вода веднага се превръща в дефицит. Баните определено имат нужда от реновация.

Семейният апартхотел Електра“ е на стотина метра от плажа и на 50 метра от пристанището на Керамоти. Функционира от 3 г. и е с капацитет не повече от 25 човека. В стаите има кухненски бокс с кът за хранене и хладилник. Хотелът предлага безплатен Wi Fi интернет, но връзката е доста слаба, а според оплаквания на някои гости сигналът на рутера на места напълно липсва. По всичко личи, че собствениците са преустроили къщата си на хотел, макар тя да не е била първоначално планирана и сторена с тази цел. Стаите са твърде различни по големина и наредба. В една от тях дори има камина – явно тук преди е бил холът на домакините. За да наподобява повече бутиков хотел всяка стая е боядисана в различни цветове, а леглата са железни. Терасата към входа на къщата е приятно декорирана като общо пространство с удобни мебели, цветя и зеленина. Няма паркинг, а на улицата до хотела не се спира.

Връщаме се обратно на улицата край плажа. На отсрещния ъгъл на пряката край източния край на "Афродити", се намира апарт-хотел "Катерина" -  семеен хотел, отворен през 1988 г. Стаите са ремонтирани преди 5 години, а реновацията на целия хотел е приключила през март 2012 г. Собствениците на „Катерина“ (бивши гастербайтери в Германия) разчитат предимно на немси, а от няколко години и на български туристи, привлечени преди всичко от просторната градина. Всъщност съотношението цена -качество, е доста по-зле от това на българските места за настаняване в Керамоти, за които ще стане дума по-нататък. Собствениците твърдят, че са се стремили да създадат по-екологичен хотел, съобразен с изискванията и технологиите на времето. Затова са инсталирали 10kW соларен покрив за генериране на електричество, като разчитат на него и за отопление, подгряване на водата и за охлаждане на помещенията. Идеята за „зелен хотел“ обаче по-скоро се вижда в градината на „Катерина“, която наистина е добре поддържана и прави впечатление. Всъщност тя е основното, с което хотелът привлича гостите, тъй като стаите (общо 12), макар и реновирани, не са нищо особено. В типичен гръцки стил част от старите мебели изобщо не са подменени. Настаняването в „Катерина“ е в две възможни категории – 7 студиа и 5 апартамента и капацитет от общо 40 легла.

Студиата са със спалня, кухненски бокс, баня и балкон. За 2-ма души цената е 60 евро, ако бъдат настанени 3-ма души е 65 евро. В апартаментите има по две спални, две бани, хол, в който диванът се разпъва и може да бъде превърнат в допълнителна трета спалня, кухня и голяма тераса. Подобен апартамент за 4-ма души струва 120 евро на нощувка и съответно 130 евро, ако гостите са 6-има. Всички стаи са климатизирани, със сейф, телевизор (с 3 канала само, уви), както и интернет достъп. Кухните са с електрическа печка и кафеварка, а в банята има сешоар.

"Акрополис" - малък семеен хотел собственост на поредния гастърбайтер в Германия, вечно усмихнатия ресторантьор Агапиос - нещо като Странджата за мнозина българи. Хотелчето разполага всичко на всичко с 10 двойни стаи, т.е. 20 легла и се намира над едноименната таверна - една от най-добрите в Керамоти. Собственикът определено предпочита българите като туристи и ги привлича с много атрактивни цени за хотелската част, като компенсира с това, че гостите му неизменно се хранят при него. Дтаите са реновирани преди 10 години и изглеждат прилично, но не предлагат никакви възможности за самостоятелно изхранване.

Студия „Юлиа“ (всичко на всичко 5 на брой) са на 80 м от плажа и на около 150 метра от най-близкия организиран плаж "Coco beach". Новоизградените студиа са с веранда към улицата, отвъд която се отива към плажа. В стаите има кухненски бокс с посуда и прибори, хладилник и минибар, телевизор с плосък екран, климатик и безплатен Wi-Fi достъп до интернет. Всички бани са със сешоар и безплатни тоалетни принадлежности. Пристанището е на около 100 м. В „Юлиа“ предлагат и други удобства, като помещение за съхранение на багаж и безплатен частен паркинг. Студиата са приятни и личи, че всичко е ново, но има един основен проблем – квадратурата. Това особено личи в банята и тоалетната, където вратата не може да се отвори докрай, защото се удря в умивалника. Среден на ръст и килограми човек би могъл да се шмугне ловко, влизайки почти „на ребро“, но за по-обемни дами и господа достъпът до банята би изглеждал под въпрос като преминаване през библейско мерило за греховност с шанс едно на сто. Освен това мнозина от гостите се опасяват за малките си деца, тъй като край студиата се изнизва целия трафик към ферибота за остров Тасос. Това важи разбира се и за "Афродити", "Катерина" и още за "Астория" и "Ирини", за които ще стане дума малко по-нататък, но всички те разполагат с по-големи или по-малки дворове, в които малчуганите са на сигурно място, докато студия "Юлиа" са буквално на улицата.

„Астория“ е поредният хотел собственост на бивши гастербайтери в Германия. Това е знайно име в хотелиерството по света и вероятно заради това пред този непретенциозен иначе „комплекс“ са набучени няколко интернационални знаменца. За да се убеди човек, че „Астория“ в Керамоти няма нищо общо с международните стандарти е нужно просто да влезе в сайта му (www.keramoti.net). Трябва обаче предварително да успокоим всички, че хотелът няма как да е толкова ужасен, колкото изглежда в сайта. Това е един от феномените на Керамоти, защото обикновено е обратното – в интернет нещата изглеждат много по-добре от реалността. Вероятно гостите на „Астория“ никога не са посещавали сайта му преди да направят резервация, защото иначе не биха се осмелили да прекарат почивката си на това място. Не че хотелът не е ретро, особено с дървената си мебелировка, която се родее с тази в някои наши изоставени на произвола на времето и виелиците високопланински хижи. Но снимките в сайта наистина са правени доста отдавна, а информацията е само на немски. От всичко дотук може да се предположи, че гостите са предимно немски граждани, които не ползват интернет. Напоследък, според собствениците, идват и доста българи, поради което управата на „Астория“ смята да отвори офиси за връзка в Смолян и Велинград.

"Голдън сандс" - хотелът се намира на една от преките на улицата край плажа, между плажните барове "Паралия" и "Амос бийч", на около 150 метра навътре в Керамоти. Ако кажем, че има група на вехтите хотели в градчето, то “Голдън сандс“ със сигурност би трябвало да се впише в нея. В експлоатация е от 1989 г., но от бърз поглед на стаите сякаш изглежда да работи дори от по-дълго време. Капацитетът му е за около 70-80 човека, но едва ли в последно време са се събирали чак толкова много хора наведнъж. Срещу входа на хотела собствениците са осигурили за гостите достатъчно голям паркинг. Това все пак е предимство. Цената на двойна стая е 45-50 евро, в зависимост от сезона. Има и уикенд пакети - от четвъртък до неделя – 175  евро за двама души с включена закуска. Хотелът разполага с офис в Благоевград и очевидно разчита много на клиентела, която пристига с организиран автобусен транспорт (случаен превоз) от Югозападна България.

Хотел “Холидей“ - намира се в една от преките много по-близо до пристанището, отколкото до плажа. Посреща гости от 1985-а и има 9 двойни стаи, в които обзавеждането и цялостния изглед са от същата година. Стилово хотелът е доста фриволно решен. Затова пък компенсира с конкурентни цени – стаите се отдават срещу 30 евро до края на юни, а през юли и август скачат с 5 евро. Без значение от сезона стаите се освобождават в 12 ч. на обед, както изрично гласят табелите на ръкописен български език, разлепени по коридорите. Собственикът г-н Татаридис е симпатичен възрастен господин, който има склонност към гипсови статуи, еклектична орнаментика и китайски фенери. Също и подчертан интерес към орнитологията. Твърди, че хотелът му е предпочитан от природолюбители и хора, които се интересуват от 450-те вида птици, гнездящи в делтата на р. Нестос. На покрива на хотела има голяма тераса с нещо като барче с мебели и посуда от времето на черните полковници. Също и барбекю с изглед към пристанището.

Апартаменти "Ирини" се намират на около 400 метра източно от "ѝстория", на крайбрежната улица, на особено шумно място, тъй като само след броени метри целия трафик за и от ферибота се изнизва покрай него. Апартаменти „Ирини“ са с капацитет около 45 души. Първата част на собствеността е построена през 2007 г., а втората е завършена през 2015 г. Като цяло „Ирини“ по-скоро прилича на голяма селска къща със стаи под наем, отколкото на апартхотел. Мебелировката в отделните стаи е различна, очевидно навсякъде собствениците са сложили каквото са имали, за да се опитат да отговорят на нуждите на гостите, без обаче задължително навсякъде да са успели в това си начинание. Приземният етаж на хотела е нещо средно между офис на собственика, хотелско лоби и кафетерия.

Продължавайки по улицата край плажа навлизаме в най-тихата част на Керамоти с направо спорадичен трафик, която на всичкото отгоре изглежда най-добре с къщи изградени най-много преди 10-15 години и китни дворове с много палми и зеленина. Именно там се намират четирите най-добри места за настаняване в Керамоти, неизменно управлявани от един и същи български екип. Един бегъл поглед в интернет подсказва, че зад този феномен стои неизменно небезизвестен български бизнесмен от близкото минало.

Екселсиор“ функционира от 1 юни 2015 г. и предлага общо 4 апартамента с площ от по 120 кв.м.– всеки от тях има по 3 спални. Това на практика дава възможност за настаняване на 6 и повече души в апартамент. Освен, че са съвсем нови, много добре обзаведени и оборудвани с всичко необходимо дори и за по-дълъг престой, пространствата в „Екселсиор“ са много удачно декорирани. Личи, че са правени специално, за да гарантират удобна и приятна почивка, където гостите да имат под ръка всичко необходимо, така че да не губят време, нерви и усилия в разрешаването на битови неуредици от непредвиден характер. Всеки от апартаментите разполага с оромен хол – място, което заедно с допълнителните пространства може да осигури спокойно съвместно съществуване на половин дузина и повече хора, без те да останат с чувството, че са в комунална квартира, в която трябва да се изчакват, за да се разминат например. В хола има голям и удобен разтегателен диван, а пред него - 50-инчов плосък тв екран с интернет и пребогатия избор от канали, които гарантира антената на „Булсатком“. Плазмени телевизори с интернет има и в спалните. В „Екселсиор“ е предвидено всичко от ютия, дъска за гладене и простор до тирбушон и белачка за картофи. И в четирите апартамента кухнята е голяма, удобна и напълно оборудвана, а мебелите и вратите са от истинско дърво, луксозна изработка. Масата за хранене е достатъчно голяма, за да побере максималния брой гости, а столовете са кожени и особено удобни. Стъклена маса със столове тип ратан има и на терасата, която би могла да побере и повече от 20 човека. Баните са с душ, вана, сешоар и отново всичко необходимо. В апартаментите има възможно най-високо скоростния интернет в Керамоти, като за всеки от тях е инсталиран отделен рутер с цел гарантиранне на сигурен достъп не само в стаите, но и на терасата - нещо напълно непознато за гръцките места за настаняване. В двора на „Екселсиор“ има детски кът и барбекю. Един подобен апартамент за шест и повече човека струва между 110 и 160 евро, в зависимост от сезона. Общо капацитета на вила "Екселсиор" е 24 + 8 места.

„Белвю“ са 8 апартамента в три различни категории – двустайни със спалня, всекидневна и кухненски бокс и тристайни – съответно по 62 кв.м. и 72 кв.м. Намират се на улицата край плажа точно срещу вила "Екселсиор", на стотина метра от входа на "Амос бийч". Всички разполагат с пълен набор от удобства, като се различават единствено по капацитета. В двустайните апартаменти могат да бъдат настанени двама възрастни плюс едно или две деца като цената варира между 50 и 85 евро в зависимост от сезона.

За по-малките като квадратура тристайни апартаменти цената варира между 75 и 125 евро, а за по-големите - нощувката според сезона излиза между 80 и 135 евро.

Апартаменти „Белвю“ приемат гости от 2010 г., но през 2015 г. всички бани заедно с ВиК иннсталацията, санитарния фаянс и плочките са подменени изцяло с нови.

Апартаментите имат приятни тераси с дървени маси и столове, които гледат към добре поддържана градина. Удобни кожени мебели в хола, плазмени телевизори с „Булсатком“, интерен и напълно оборудвани кухни с всичко необходимо като принадлежности. В тристайните апартаменти, подобни телевизори има и в една от спалните. Тези от апартаментите, които са на две нива изглеждат особено уютно, имат камина, стилни осветителни тела и декорация. Апартаментите разполагат с високоскоростен интернет с отделен рутер за всеки от тях и с антени не само на Булсатком, но и такива осигуряващи достъп до стотици чужди канали. Апартаментите са посрещали гости от почти цялото земно кълбо, включително от ЪАЩ и Австралия. Гостите на „Белвю“ имат на разположение също двор с барбекю и детска площадка. Капацитетът на "Белвю апартмънтс" е 27+8 места.

Вила „Белвю“ се състои от 3 апартамента, които се предоставят за гости от 2010 г. И тук за почиващите са предвидени всички необходими удобства – от добре оборудван кухненси бокс, до хол с удобни мебели, спалня с всичко необходимо, както и наскоро реновирани и добре поддържани бани.

Всички апартаменти - „Екселсиор“, „Белвю“, „Керамоти апартмънтс“ и „Вила Белвю“ са на хотелски принцип – почистват се всеки ден, а гостите могат да разчитат на персонално отношение във всеки един момент от престоя си.

„Керамоти апартмънтст“ се намират на около 80 метра източно от вила "Белвю" по продължението на същата улица край плажовете. Това са общо 6 едно фамилни къщи, като една от тях е по-малка. В големите има 3 спални, плюс разтегателен диван във всекидневната и две бани/тоалетни. Малката еднофамилна къща предлага спалня и отделно стая с единично легло, две тоалетни и една баня.  Пред всяка от къщите има удобно място за паркиране на един автомобил под сенките на високи брези. Цената на голяма еднофамилна къща е между 85 и 140 евро, в зависимост от сезона, а за малката варира от 55 до 90 евро. Еднофамилните къщи имат веранда с маса и отделно врата към вътрешен двор с барбекю, детски кът и малка градинка. Всекидневната е общирна с удобен диван, камина, плазмен телевизор с „Булсатком“ и интернет. Интернет и подобни телевизори има и на другите две нива в еднофамилните къщи. Кухненският кът е с голяма маса за хранене, хладилник с фризер, печка, кафеварка и т.н. Посуда и принадлежности – пълно оборудване. До две от спалните и банята на втория етаж се стига по вътрешни стълбища, специално осветени и декорирани. Има и още една спалня в приземното ниво. Другата баня и тоалетна са на нивото на всекидневната. Района, в който са къщите от „Керамоти апартмънтс“ е доста тих, приятен и зелен. В тази част не минават много коли, а в същото време не е далеч от плажа.

Допълнително предимство е, че целия мениджмънт както и голяма част от персонала са българи и това изцяло елиминира езиковата бариера за нашите сънародници. Има екип за поддръжка, който извършва всички необходими дребни ремонти за броени минути - нещо непознато за гръцките места за настаняване. Собствениците очевидно държат на комфорта на младите семейства, защото освен малки кокетни детски площадки, са предвидили и достатъчно на брой детски креватчета с необходимото спално бельо, които се предлагат напълно безплатно във всичките им обекти.

За разлика от гръцките места за настаняване , където почти без изключение на гостите вместо ежедневно почистване се предлагат кофи и палки , за да се оправят сами, 4-те български обекта не само се поддържа завидна чистота, но и се зареждат консумативи, като домакинска хартия, веро, течен сапун за миене на ръце, душ  гел и дори ароматизатори от престижна австрийска фирма.

 

  Автор: Георги Милков, журналист от вестник "24 часа"
Времето
в
Керамоти

19 °C

Частична облачност

вятър 9 км/ч

2024-05-31 14 | 24 °C
2024-06-01 15 | 26 °C
2024-06-02 17 | 28 °C
2024-06-03 20 | 30 °C

Температура на водата

13 °C