Плажовете на Керамоти

Плажовете на Керамоти

Керамоти има превъзходна плажна ивица, продължаваща далеч извън землището на градчето, отвъд Делтата на р. Нестос. Вътре в чертите на Keramoti има организирани плажове с шезлонги и чадъри (само срещу консумация - няма входна такса!) и още поне километър и половина "див плаж", в който може да си поставите чадъра на воля.

Настаняване в Керамоти

Плажни зони в Керамоти

Организираните плажни зони в Керамоти са три - от изток на запад това са "Амос бийч", "Паралия" и "Коко бийч". Всяка от тях има по триста линейни метра плажна ивица, широка между 60 и 100 метра. Най-спокойно е на е "Амос бийч", докато останалите два плажни бара се надпреварват да се конкурират със шумна музика и турнири по бийч волей и бийч футбол. ВНИМАНИЕ: Плажът "Паралия"беше затворен през целия сезон Лято 2015 г. поради лицензионни проблеми на концесионера. Не се знае дали ще работи през 2016 г. Между зоните на трите бийч бара в Keramoti има поне по сто метра свободна плажна ивица, на която желаещите могат да поставят чадърите си. Могат, разбира се, да го направят на воля и източно от "Амос бийч" или западно от "Коко бийч" - в зоната на къмпинга или на носа.

В Керамоти край плажовете няма моторници, скутери и водни ски. Плажовете са спокойни - идеални за семейства с малки деца.

Плажната ивица на Керамоти

Пясъчната плажна ивица Амоглоса (на гръцки "пясъчен език"), опасваща Керамоти, продължава още десетина километра извън землището му, като никъде по протежението й няма бетонни конструкции, защото с изключение на трите организирани плажни зони в Keramoti, всичко друго е в обсега на Натура 2000. Общо пясъчните плажове имат дължина 14 км без прекъсване (за сравнение нашенските "Албена", "Златни пясъци" и "Слънчев бряг"имат общо 15 км, при над 200000 летовници в натоварения сезон).
Температурата на морската вода в Керамоти не пада никога под 12-13 градуса (дори и през декември и януари!), а средната температура през октомври е 20 градуса. Тук сезонът продължава от средата на май до средата на октомври, но дори в най – върховия период – през август - липсват тълпите от туристи и глъчката, характерни за повечето морски курорти.
В Керамоти са обособени три плажни зони, отличени със "Син флаг" за чистота и безопасност непрекъснато от 2007 г. насам. Те предлагат пълен набор от услуги и удобства (включително заведения, чадъри, шатри, шезлонги). Не е необходимо да се плащат входни такси за тях. Едно кафе от бара е достатъчно. Любителите на спокойствието и уединението предпочитат "Амос бийч", а тийнейджърите са привлечени от ритмичната музика и глъчката на "Коко бийч". Най-старият плаж "Паралия" обикновено е претъпкан с гърци от околните градчета и села.

Характерно за плажната ивица на Керамоти е, че където и да решите да отидете, пред вас се разкрива великолепна гледка - малкото безлюдно островче Тасупола изглежда подкупващо близо - едва ли не на един хвърлей място, а в дъното на хоризонта се синее Тасос. Често някой преминаващ ферибот разнообразява гледката. Не се изкушавайтe да плувате до Тасупола обаче. Брегът лъже, защото на стотина метра навътре е все още много плитко, но после става дълбоко и има силни течения. Поради това местните избягват да плуват до островчето. Пък и на Тасупула няма нищо, освен гора, диви кози и змии.

За рибари с лодка обаче бреговете на Тасупола са примамливи - брегът там е почти отвесен, морето веднага става дълбоко почти 30 м и наоколо гъмжи от риба. Ако решите и вие да се посветите на такъв риболов, преди да се договорите с някой местен лодкар, първо си извадете разрешително (става в Кавала срещу 20 евро и портретна снимка). Защото иначе местната брегова охрана, която си гледа работата добре, не само ще ви наложи солена глоба, но ще конфискува всичките ви въдици и такъми, и мигом отпуската ви ще бъде развалена... 


С деца в Керамоти


Керамоти е истински рай за почивка с деца. Няма друго място, където и родителите успяват да си починат. Пясъчния плаж, приткото дъно на десетки метри навътре в морето и спокойните води на Егейско море правят излишно наличието на басейни за най-малките. Тук морето е чисто и стомашните вируси са непознати, а улиците в източния край на градчето са много спокойни - идеални за разходки и игри. Велоспедите са също популярно средство за придвижване.

  


Времето
в
Керамоти

24 °C

Ясно

вятър 5 км/ч

2024-07-24 22 | 34 °C
2024-07-25 23 | 32 °C
2024-07-26 21 | 32 °C
2024-07-27 21 | 32 °C

Температура на водата

13 °C