Тасос

Остров Тасос

Разположен само на хвърлей място южно от Керамоти, остров Тасос е най-близкият до България гръцки остров. Оставайки настрани от шумните туристически групи, Тасос е известен главно сред българските и румънски туристи, но до него може да се стигне лесно и от други части на света, благодарение на международното летище на Кавала „Александър Велики”.

Островът има хилядолетна история и спираща дъха природа. Останки от праисторически селища, реликви на древни и класически епохи, ранно християнски базилики, построени върху руините на древни храмове, стари църкви и десетки малки светилища – всички тези забележителности, разположени върху вулканичния остров Тасос, го превръщат в една уникална туристическа забележителност, разположена в гръцката част на Македония.

Макар, че се рекламират толкова много, хубавите  плажове на Тасос хич не са много и при това са доста пренаселени през високия сезон. Островът наистина разполага с няколко закътани, красиви заливчета с малки пясъчни плажчета, но те като правило са извън селищата и на сравнително по-трудно достъпни места. Поради планинския релеф на острова, дъното му често е каменисто, а плажовете на места са от чакъл, вместо от пясък.   

Остров Тасос е изключително подходящ за еднодневна екскурзия - околовръстното му шосе е дълго около 90 км и предлага серия от хубави гледки. То минава през всички важни населени места като Принос, Скала Калирачи, Лименария, Пефкари, Потос, Алики, Панагия и т.н. Извън обсега на тази обиколка обикновено остават няколко планински села като Казавити, прочуто с хубавото си вино, Мариес, край което се намира единственото планинско сладководно езеро на острова, Теологос - колоритно планинско селище с най-добрия фолклорен музей на Тасос и др. Те се намират навътре в планината - на разстояния до 10 км, но понякога пътищата са стръмни.

На Тасос може да се практикуват и редица спортове - гмуркане, водни забавления, конна езда, трекинг, маунтън байкинг и др. Ако сте на почивка в Керамоти и искате да се насладите и на красотите на Тасос, може да използвате фериботната линия, която само за 30 минути ще Ви пренесе там. За допълнителна информация относно остров Тасос може да кликнете тук




Времето
в
Керамоти

24 °C

Ясно

вятър 5 км/ч

2024-07-24 22 | 34 °C
2024-07-25 23 | 32 °C
2024-07-26 21 | 32 °C
2024-07-27 21 | 32 °C

Температура на водата

13 °C