Карнавалът на остров Тасос

Карнавалът на остров Тасос

Всяка година  по Сирни заговезни на остров Тасос се провежда Карнавал – традиция, която е естествено продължение на древен обичай, почитащ Дионис – бога на виното и веселието. Празнува се по традиционен начен във всички селища на острова, като особено внушителен е в Потамя, където се провежда голям парад.

Тържествата започват от четвъртък и достигат своята кулминация в първия ден на великденския пост – Чист понеделник, когато се празнува с много музика, танци и маскаради. Цари атмосфера на радост, шеги и веселие между жителите и гостите на малкия планински остров.

В последната петъчна вечер, преди началото на постите, в живописното село Потамя започват празненствата. Вечерта всички се събират на площада. Хората са маскирани и облечени в разноцветни костюми и танцуват под звуците наптрадиционна музика. Всички гости са добре дошли, а общинската управа щедро черпи с безплатно вино! Пекат се наденички и сувлакита, които се предлагат на всички, заедно с хляб и традиционното за острова сладко червено вино. Уличното празненство продължава до малките часове на нощта.

Карнавалният парад се провежда в Неделята преди Чист понеделник. Тогава на Потамя е отредено да посреща гости от острова и извън него. Хората се събират на площада по пладне. Маскираните се подготвят, а на челно място е платформата сх Бог Дионис. Хора облечени с приказни костюми или осмиващи политици, всяват пъстрота в тълпата, а музика оглася площада.

Парадът започва обикновено към два часа следобед и пресъздава актуални политически и социални събития както в Гърция, така и по света. Темите често са сатирични и предизвикват веселие и смях у публиката. Парадът трае около два часа. Наоколо се пекат пикантни наденици, предлага се вино на всички. Веселието продължава с песни и танци  до късно през нощта.




Времето
в
Керамоти

16 °C

Частична облачност

вятър 11 км/ч

2024-04-20 10 | 14 °C
2024-04-21 11 | 16 °C
2024-04-22 8 | 19 °C
2024-04-23 11 | 20 °C

Температура на водата

13 °C