Карнавалът на остров Тасос

Карнавалът на остров Тасос

Всяка година  по Сирни заговезни на остров Тасос се провежда Карнавал – традиция, която е естествено продължение на древен обичай, почитащ Дионис – бога на виното и веселието. Празнува се по традиционен начен във всички селища на острова, като особено внушителен е в Потамя, където се провежда голям парад.

Тържествата започват от четвъртък и достигат своята кулминация в първия ден на великденския пост – Чист понеделник, когато се празнува с много музика, танци и маскаради. Цари атмосфера на радост, шеги и веселие между жителите и гостите на малкия планински остров.

В последната петъчна вечер, преди началото на постите, в живописното село Потамя започват празненствата. Вечерта всички се събират на площада. Хората са маскирани и облечени в разноцветни костюми и танцуват под звуците наптрадиционна музика. Всички гости са добре дошли, а общинската управа щедро черпи с безплатно вино! Пекат се наденички и сувлакита, които се предлагат на всички, заедно с хляб и традиционното за острова сладко червено вино. Уличното празненство продължава до малките часове на нощта.

Карнавалният парад се провежда в Неделята преди Чист понеделник. Тогава на Потамя е отредено да посреща гости от острова и извън него. Хората се събират на площада по пладне. Маскираните се подготвят, а на челно място е платформата сх Бог Дионис. Хора облечени с приказни костюми или осмиващи политици, всяват пъстрота в тълпата, а музика оглася площада.

Парадът започва обикновено към два часа следобед и пресъздава актуални политически и социални събития както в Гърция, така и по света. Темите често са сатирични и предизвикват веселие и смях у публиката. Парадът трае около два часа. Наоколо се пекат пикантни наденици, предлага се вино на всички. Веселието продължава с песни и танци  до късно през нощта.

Избрани сайтове

 • МАТПУ - Екскурзии в страната и чужбина. Международен автобусен транспорт. МАТПУ- редовни автобусни линии до Скопие, Охрид, Ниш, Белград, Загреб, Любляна, Будва, Подгорица, Солун, Атина, Истанбул. МАТПУ организира екскурзии и почивки в чужбина. Посрещане на Коледа и Нова година-програми и индивидуални пътувания

 • М-Бус ООД автобуси за Бургас, Варна, Слънчев бряг, В.Търново, Карнобат ... Автобусна фирма М-БУС работи с около 100 автобуса, от които 36 чисто нови автобуса в т.ч. 12 автобуса на възраст до 5 години.

 • Хотел Замъка Царево Хотел "Замъка" е разположен на площ 5000 кв. м и се намира в курортната част на гр. Царево, в непосредствена близост до центъра, на 250 м от централния плаж и на около 350 м от екзотичния "попски" плаж. Идеално място за почивка на южното черноморие с деца

 • Ново по темата

 • хотел Ива & Елена, Пампорово Пакетни цени Лято

 • ГЕОГРАФСКИ СВЯТ Туристически агенции: Светът на Вашите мечти Хърватска

 • Актуално

 • 14 любопитни факта за Черна Гора Любопитни факти за Черна Гора

 • Гайдарско надсвирване в с.Гела 31.07-01.08.21 Специална оферта Гайдарско надсвирване в с.Гела 31.07-01.08.21

 • Плаж Капуташ - Турция

 • От минните до петролните компании – машината за пари се завърна От минните до петролните компании – машината за пари се завърнаeconomic.bg

 • Ще имат ли успех новите мерки срещу прането на пари на ЕС? Ще имат ли успех новите мерки срещу прането на пари на ЕС?zarata.info

 • Днес бяха сключени договори с избраните изпълнители по 4–те обособени позиции по схемата за подпомагане на екскурзоводите Днес бяха сключени договори с избраните изпълнители по 4 те обособени позиции по схемата за подпомагане на екскурзоводите чрез осигуряване на временна заетост. Договорите са сключени по обществена поръчка с предмет: Избор на външни експерти за популяризиране на МСП и ОУТР с четири обособени позиции в изпълнение на проект BG16RFOP002-2.010-0002 Повишаване на капацитета на малки и средни предприятия в сектор туризъм чрез оказване на подкрепа за създаване и функциониране на Организациите за Управление на Туристическите Райони .Избрани като изпълнители по договорите са професионалните организации, представляващи лицата, изпълняващи професиите екскурзовод и планински водачи. Това са сдруженията Асоциация на екскурзоводите в България, Съюз на екскурзоводите в България, Планини и хора Асоциация на планинските водачи в България и Югоизточен съюз на екскурзоводите Ваня Райкова .
 • Времето
  в
  Керамоти

  35 °C

  Ясно

  вятър 15 км/ч

  2021-08-02 24 | 36 °C
  2021-08-03 26 | 39 °C
  2021-08-04 25 | 36 °C
  2021-08-05 25 | 36 °C

  Температура на водата

  13 °C