Празникът Успение Богородично в Панагия, остров Тасос

Празникът Успение Богородично в Панагия, остров Тасос

Всяка година на 15 август в село Панагия (гръцкото име на Света Богородица) се организира голямо празненство в чест на празника Успение Богородично. В селището този трети по важност християнски празник (след Великден и Коледа) празненството е толкова многолюдно, че околовръстното шосе на острова се затваря и до Панагия се достига само пеша.

Не ще и дума, че опашката за ферибота, който тръгва от Керамоти, става километрична и често се чака по няколко часа за превоз до острова. 

По това влеме главната улица на Панагия също се запълва от всички страни от местни жители и посетители,  идващи да присъстват на ежегодните празненства на 15 август (едни от най-големите в Християнския свят). Хората изпълват главната църква на Панагия и прекарват нощта в бдение. На следващия ден богомолците биват гостени с картофи, ориз и телешка курбан чорба от местните жени в двора на църквата. В празничния ден се провежда процесия на иконата, съпроводена от оркестър и започва празненство на вярващите с гръцки народни танци, храна и вино, наречени „клумпани”.

В дните на празненствата, Панагия изглежда оживена и празнична, посрещайки хилядите посетители и устройвайки голям уличен пазар.




Времето
в
Керамоти

16 °C

Частична облачност

вятър 11 км/ч

2024-04-20 10 | 15 °C
2024-04-21 10 | 16 °C
2024-04-22 9 | 18 °C
2024-04-23 11 | 21 °C

Температура на водата

13 °C