Oще за Керамоти

още за Керамоти

Доскорошното малко рибарско градче Керамоти беше известно най-вече на германци от третата възраст, които са си накупили евтини къщички в околните села. Допреди влизането на България в Европейския съюз и последователното отваряне на контролно-пропусквателните пунктове при Гоце Делчев, Златоград и „Маказа”, за българските туристи Keramoti бе познато предимно като място, откъдето тръгва ферибота за остров Тасос. Може да звучи невероятно, но огромния потенциал на Керамоти като курортно място бе открит от един българин, заселил се тук. Впрочем, Господ си знае работата, защото са били времена, в които и Керамоти, и Тасос, са били в чертите на България, а тук дори кметът е бил българин.

Както почти винаги се случва, информацията тръгва от уста на уста. Една българка е написала в нета „Не казвайте на никого колко е спокойно и хубаво, та да си ходимe в Керамоти само ние!” Но не би. Нашенец тайна може ли да опази?! Тази година бил сам, догодина води със себе си в Keramoti още три-четири приятелски семейства и всичките доволни. На по-следващата година те пък своите приятели водят. И така - най-напред българите са стотици, после хиляди и днес пълнят не само всички хотели, но и частните апартаменти и квартири в Керамоти, че и в някои околни села. Причината е невероятната плажна ивица от кадифено мек пясък с дължина цели 14 км и ширина стотина метра. Кеф ти организиран плаж с безплатни чадъри и шезлонги, кеф ти „див” плаж, на който можеш да си бучнеш сам чадъра и да не видиш жив човек около себе си, ако това ти е целта. Хем хубаво, хем съвсем не е скъпо. Че къде го има другадe това?!

В градчето човек може да намери всичко, което в общи линии може да му потрябва – банков клон, поща, аптека, традиционна фурна и др. Магазини, заведения и хотели в Keramoti също не липсват. Още щом се озовете в това малко, но очарователно градче, ще усетите гостоприемството на хората тук, а свежестта на морския въздух ще ви върне в детството, когато сте се радвали от сърце на морето, слънцето и красотата на залеза. Водата в Керамоти е приятно солена и топла от май до ноември, и е кристално чиста – толкова чиста и прозрачна, колкото по нашето прехвалено море не бихме посмели и да мечтаем. Дъното е полегато и плитко, изцяло покрито с фин пясък. Можеш да влезеш десетки метри навътре, без водата да ти стигне до пояса. Наоколо запазена природа, разкошна кедрова горичка, спокойствие и тишина. Липсата на големи хотели в Keramoti и на суетнята на типичния за нашенските морски курорти човешки мравуняк едва ли би предизвикало носталгия у някого. Няма подвикващи амбулантни търговци на плажа, няма мутри, които да ви гледат лошо защото не са успели още да ви одерат кожата за някой чадър, няма сервитьори, които да ви подканят със „Само т’ва ли?!”

Семейна почивка в Керамоти

Особено подходящо е Керамоти за семейна почивка. Ако имате малки деца, можете да бъдете напълно спокойни за тях, докато си играят на пясъка или се плицикат в плитките води на брега на Егейско море – тук няма дънни ями, няма въртопи, няма постоянно свиркащи спасители, просто защото морето е много спокойно и безопасно. Впрочем, плажът на Keramoti е удостоен със „Син флаг” за чистота на водата, спазване на екологичните норми и безопасност от авторитетна международна организация.

Много зеленина, простор и въздух, широки улици, ниски кокетни блокчета, и къщи с елегантни, поддържани дворове с райграс, отрупани с палми, жасмин и олеандри напомня за курортно градче някъде по на юг край Средиземно море. Същевременно със сенките на лозите, красивите цветя и идиличната си атмосфера Керамоти напомня за уюта на нашенските черноморски градчета преди години.

Керамоти е същински рай за любителите на тишината и спокойствието.. Но да не си помислите, че сте попаднали в някое скучно, затънтено село? Около пристанището и зоната край плажа има много кафе-барове, сладкарници, таверни и магазинчета. Има и един голям и елегантен ресторант, който би стоял добре и на бул. „Витоша” в София. В Keramoti има и елегантно нощно заведение, а два от плажните барове устройват купони до ранни зори.

 

Важни телефонни номера и адреси в Хрисуполи (съседния град на Keramoti):

Полиция: (0030) 25910 22200

Бърза помощ: (0030) 25910 22222

Пожарна команда: (0030) 25910 25199

Moneygram (спешни преводи на пари) - в офиса на Пиреос банк - ул. Ел. Венизелу №115, тел.: (0030) 25910 24702

 

Плажът в Керамоти

Съществуват няколко плажни зони с безплатни шезлонги и чадъри в Керамоти, които се стопанисват от модерни плажни барове и могат да се използват срещу консумация от бара. За любителите на тишината и спокойствието има и свободни плажни зони, където могат да прекарат деня, необезпокоявани от нищо. За щастие, джетовете в Keramoti са рядко явление и рано сутрин в морето могат да се видят ята делфини, които необезпокоявани се забавляват съвсем близо до брега.

Вкусни натурални хранителни продукти

Рано сутрин край рибарския пристан може да си купите прясно уловена риба, да се насладите на глътка „гръцко” в някое от традиционните кафенета или да се омаете от уханието на топъл ръчен хляб от местната фурна. През деня в Керамоти амбулантни търговци обикалят из улицата с пикапчета и предлагат плодове – дини, пъпеши, праскови, нектарини, грозде. Пресни зеленчуци също не липсват. И помнете – истинска гръцка салата може да се направи само с гръцки домати, гръцки краставици, гръцко сирене и гръцки зехтин!
Времето
в
Керамоти

24 °C

Ясно

вятър 5 км/ч

2024-07-24 22 | 34 °C
2024-07-25 23 | 32 °C
2024-07-26 21 | 32 °C
2024-07-27 21 | 32 °C

Температура на водата

13 °C