Керамоти - описание

Bellevue Apartments - хотел в КерамотиVilla Excelsior - хотел в КерамотиKeramoti Apartments - хотел в КерамотиVilla Bellevue - хотел в КерамотиАпартаменти на първа линия в КерамотиНастаняване в Керамоти

Разположение на Керамоти

Малкото рибарско пристанище Keramoti, през което туристите бяха свикнали да минават транзит за да се качат на ферибота към съседния остров Тасос, все повече набира популярност като морски курорт. Живописното градче с широки и спокойни улици, и красиви къщи, обкичени с много цветя и палми, кой знае защо е останало встрани от организираните туристически потоци и може би точно в това се състои неговия чар.Керамотие разположено на малък полуостров, навлизащ около километър навътре в Егейско море и отстои на равни разстояния (около 40 км) съответно в източна и западна посока от административните центрове Кавала и Ксанти. 

Още при влизането в Keramoti човек усеща спокойствието и свежестта, които излъчва това място. Потъналите в зеленина улици са изпъстрени с китни дворове с грижливо подстриган райграс, южни храсти, цветя и палми. Няма високо строителство и хотели – бетонни мастодонти, но изборът на заведения и места за преспиване в Керамоти е повече от задоволителен, а почти във всички посоки изгледът включва успокояващата гледка на Егейско море, а някъде в дъното се синее силуетът на остров Тасос.

Плажовете в Керамоти

Пясъчната плажна ивица Амоглоса (на гръцки "пясъчен език"), опасваща Керамоти, продължава още десетина километра извън землището му, като никъде по протежението й няма бетонни конструкции, защото с изключение на трите организирани плажни зони в Keramoti, всичко друго е в обсега на Натура 2000. Тук сезонът продължава от средата на май до средата на октомври, но дори в най – върховия период – през август - липсват тълпите от туристи и глъчката, характерни за повечето морски курорти.

В Керамоти са обособени три плажни зони, отличени със "Син флаг" за чистота и безопасност, и пълен набор от услуги и удобства (включително заведения, чадъри, шатри, шезлонги). Не е необходимо да се плащат входни такси за тях. Едно кафе от бара е достатъчно. Любителите на спокойствието и уединението предпочитат "Амос бийч", а тийнейджърите са привлечени от ритмичната музика и глъчката на "Коко бийч". Най-старият плаж "Паралия" обикновено е претъпкан с гърци от околните градчета и села.

Keramoti не блести с някакви особени забележителности, но прекрасният плаж, комфортът и гостоприемството и вкусната храна са достатъчни да компенсират тази липса. В градчето целогодишно живеят доста българи, а през лятото голямата част от летовниците са също наши сънародници. Поради това почти навсякъде можете да разчитате на любезно обслужване и менюта на български език. Езикова бариера практически няма, защото и голяма част персонала по заведенията в Керамоти са българи.

в Керамоти разстоянията са малки, а улиците – спокойни и това предполага към придвижване пеша или с велосипед. Част от неговото обаяние са  прелестните аромати, идващи от местната пекарна ( с надпис „Фурна”!) рано сутрин и апетитните морски дарове, примамващи от крайбрежните таверни по-късно през деня. Вечер улицата край кея, осеяна с таверни, сладкарници и кафенета, предлага  възможност за приятна разходка покрай морето, чак до пристана на рибарските лодки в края на полуострова. 

Градчето е дестинация, която съчетава всички удобства, с които е свикнал съвременния човек с удоволствието от допира с природата. Атмосферата на Керамоти зарежда с изключително спокойствие и положителни емоции, което кара посетителите на курорта да се връщат отново и отново. За рибарите: риба тук може да се лови през цялата година, без да имате нужда от риболовен билет.

 

Още за Керамоти
Времето
в
Керамоти

18 °C

Частична облачност

вятър 17 км/ч

2024-04-20 10 | 14 °C
2024-04-21 11 | 16 °C
2024-04-22 8 | 19 °C
2024-04-23 11 | 20 °C

Температура на водата

13 °C