Таверна "Сто адерфия""

Таверна Сто адерфос

"Сто адерфия" (при братята) е другата истинска таверна, в която с охота посрещат всички българи. Още от вратата ще ви поеме вечно усмихнатия и чаровен Йорго и докато не ви напълни масата с поръчки, няма да намери спокойствие. Брат му Танаси (Саки) пък готви вкусно – не случайно е преподавател по готварство в Ксанти.

В Керамоти „Сто адерфия” е известна като „българската кръчма”, защото съпругата на Танаси – Ваня – е българка от Петрич. Тя е и причината менютата най-напред тук да са преведени на български, както и половината персонал да се състои от нашенки (сега вече така е на доста места). Затова не е чудно, че повечето българи дошли групово в Керамоти с автобуси, неминуемо се озовават там – Ваня просто е наложила монопол на пазара в този сектор. А и сервирането в тази таверна е просто мигновено. Всички тичат, носейки ястията. 

Хубавото е, че освен традиционните риба, октоподи и калмари, в таверна Сто Адерфос в Керамоти може да се поръчат и вкусни готвени ястия, изложени на специална витрина, като гръцка мусака (с патладжани), гемиста (представлява пълнен домат или камба с кайма и ориз), папуцаки (патладжан с кайма и кашкавал) и други. Страхотни са пържените тиквички и патладжани – нарязани на тънко и препържени, хрупкави като чипс – те са много вкусни. 

111


Времето
в
Керамоти

12 °C

Разкъсана облачност

вятър 4 км/ч

2023-03-23 10 | 14 °C
2023-03-24 9 | 15 °C
2023-03-25 10 | 14 °C
2023-03-26 12 | 17 °C

Температура на водата

12 °C